Bevált szappan receptek




Olívás szappan   - 2,5kg

- 250g nátrium- hidroxid
- 6dl kecske/ tehéntej (fontos a zsírtartalom miatt, hogy házi tej legyen)
- 1375g olívaolaj
- 400g kókusz olaj (nem kell hidegen sajtolt)
- 10 ml 100%-os illó/kg

Mangalica zsíros  - 3kg

-1500g mangalica zsír
- 7dl tej
- 450g kókusz olaj
- 290g nátrium- hidroxid
- 10 ml 100%-os illó/kg

Elkészítés:

Mindkét receptnél ugyanaz az eljárás, én az olívás variációt használom. Van amikor soknak találom a 2,5 kg ot, és megfelezem az adagot. Kezdésnek ajánlom is a felezést. Fontos, hogy minden összetevő pontosan legyen kimérve digitális mérleggel, minden gramm számít! Fém lábasra van szükség a nátrium oldásához is. 

Ügyelni kell, hogy kézzel ne érjünk a lúg darabkákhoz, mert égési sérüléseket okoz. 

1. Nátrium- hidroxidot kanalanként lassan elkeverve hozzáadjuk a tejhez, meg kell várni míg minden egyes adag feloldódik. Amíg a lúgot lassan feloldjuk, közben az olívaolajat feltehetjük a kókusz olajjal melegedni.

2. A szappan készítésének leglényegesebb lépése, hogy a felmelegített olajakat és feloldott lúgot közel azonos hőmérsékletre, langyosra hűtsük le. Ekkor lehet összekeverni botmixerrel, majd hozzáadni az illóolajakat, illetve színezni a szappant (kakaóporral, kurkumával....) Előfordul, hogy egyes adalékanyagok, gyógynövények éréskor megégnek a szappanban, de ha elég langyos a szappankeverék, talán megelőzhető.

3. Hőálló tálba töltjük, érdemes az egészet egybe. Akkorába, hogy szeletelés után kényelmesen beleférjen a kezünkbe.

4. Egy napig pihentetjük a masszát, majd ha már elég szilárdnak tűnik felszeleteljük, és a szappankákat 3-4 hétig szárítjuk. Utána bátran használhatjuk.

Köszönet Csehák Fanninak a receptért.